10.12.10

Nobeli rahupreemia tuleb ära lõpetada

Idee võis olla oli hea. Viimaste aastate rakendus aga kehva. Möödunud aastal anti preemia avansiks veel tegemata tegude eest. Tänavu tekitati suur rahvusvaheline tüli. Inimene, kellele preemia määrati, oli ehk õige, aga siiski läks palju lörri. Rahu asemel saavutati tüli. Neli aastat tagasi anti preemia huu-haa mehele ehk Al Gorele, kes seda kohe mitte väärt polnud. Varemgi on preemiat jagatud tüüpidele nö. rahukokkulepete eest, aga hiljem selgus, et rahu ikka ei tulnud.

Nobeli kunagise pruta lõi üle matemaatik. Seega matemaatikud Nobeli preemiat ei saa kui just mitte füüsika ja majandusteaduse sildi all. Soomlaste Milleniumi preemia on pisut mõistlikum. Viimased neli sõelale jäänud kandidaati avalikustatakse enne preemia andmist. Kandidaadid kõik on õigupoolest seda väärt. Aga vaid üks saab selle. Omaette tõstab preemia väärtust ka selle jagamine üle aasta. Tiheminigi võiks anda, sest seda väärt tegelasi on palju.

Nobeli rahupreemia välja andmine tuleks aga kohe ära lõpetada! See tekitab vaid tüli ja segadust!

Kui vaadata Norra Nobelkomitee koosseisu, siis võib olla üsna kindel, et järgmisel aastal saab preemia naine.

Et mitte kriitika alla sattuda, siis otsuste tegemise käik, kandidaadid, nimekirjad ja hääletamine peetakse saladuses 50 aastat preemia määramisest. Selleks ajaks on kõik otsustajad surnud ja nende lapselapsed samuti.