11.12.10

Miks sajab lund?

Õigupoolest olen kuulnud küsimust, et miks nii vara käesoleval talvel sajab lund ja veel nii palju. Tegemist on üsna rumala küsimusega. Loodus elab oma elu ja seda mõjutada me eriti ei saa. On olemas loomulikult hulk selliseid, kes väidavad, et inimine mõjutab kliimat. See isegi võib nii olla, aga siiski jääb sisemuses kripeldama, sest jääajad tulevad ja lähevad. Museum of Londonis on üks graafik, mis näitab, et elame suhteliselt soojal ajastul ja soojenemine jätkub. Kui sama graafikut vaadata mineviku suunas, siis on tegemist puhtalt tsüklilise protsessiga, kus varemalt isegi inimest polnud maamunal. Või vähemalt oli inimese mõju teistsugune.

Loomulikult ei tõesta see graafik midagi. Samas tuleb aga olla eriti tähelepanelik. Ärimehed, kes kliimamuutusega rahvast hirmutavad, on "rohelistele" üllatavalt põhjaliku ajuloputuse teinud, et ise suuremaid kasumeid saada.

Palju suuremaks probleemiks kui kliimamuutus, on inimühiskonnale keskkonna reostus. Me vajame puhast joogivett, söömiskõlblikku toitu ja õhku hingamiseks. Kliimamuutus siin suurt rolli ei mängi. Teine suur probleem on haigused. Neid tuleb vältida.

Samas - inimkond sureb nii kui nii varsti välja oma totruste pärast. Kliimamuutusel pole siin jälle mingit rolli. Puhtal veel ja haigustel aga küll.