20.12.10

Nõmme joogivesi on ok!

Järjekordselt tõstis kollane ajakirjandus üles pseudoprobleemi, mille ohvriks langesid ka kohalikud elanikud. Nõmme joogivesi olevat nii ohtlik ja selle joomine tekitab vähki.

Marju Länik oli ahastuses: Ma ei suuda uskuda, et meil lastakse niisugust vett juua südamerahuga.
Tundub, et inimestele on põhjalik ajuloputus tehtud. Tegelikult pole ju olukord hull. Joogiveest leiti 0,3 mSv jagu kiirgust. Samas normaalses ümbruses tase on 2-5 mSv ehk kümme korda rohkem. Seega on Eestis elamine kümme korda ohtlikum kui joogivee kasutamine Nõmmel. Liikluses surma saada on veel suurem tõenäosus. Ja kui kogu Eesti elanikkonnast 4 inimest aastas ümbritesva kiirgustaseme tõttu sureb, on see väga väike arv võrreldes suitsetajate, alkohoolikute või ajuvabade autojuhtide tagajärjel surevate inimeste arvuga. Passiivne suitsetamise, alkohoolikute vägivalla ja kihutajate tagajärjel surma saada on kindlasti suurem tõenäosus kui Nõmme joogivett juues.
Kas pudelites müüdav vesi on kiirguse seisukohalt vähem ohtlik? Vaevalt küll!

Ja kui Nõmmel vee joomine on ohtlik, tasub ära kolida kusagile mujale. Näiteks Soome. Seal on kiirgustase Eestiga võrreldes palju kõrgem ja suremise tõenäosus palju suurem.

Ise olen joonud ja joon Nõmme vett ja suren kunagi nii kui nii!