16.12.10

Domeenid toodavad julmalt raha - mina muutun vaesemaks

Sain firmalt Eesti Interneti SA meili, kus väideti, et pean oma kaks kodulehtede domeeni ümberregistreerima enne 5.1.2011. Vastasel juhul domeenid kustutatakse ja mina neid enam kasutada ei saa. Asja lähemalt uurides selgus, et tegemist on vaid rikastumise eesmärgil algatatud protsessiga, millest mina saan vaid majanduslikku kahju.

Selgitus. Väidetavasti oli enne 4.7.2010 Eestis registreeritud 79000 .ee lõpuga kodulehte ehk domeeni. Kõik need peavad end nüüd nö. ümber registreerima, sest register olevat puudulik. Pole minu asi, et keegi on oma töö kunagi kehvasti teinud ja nüüd minust ja paljudest teistest tuleb maksumees ehk ohver.

Eesti Interneti SA on võtnud vastu 21.4.2010 võtnud vastu otsuse, et ühe domeeni registreerimine maksab 285 EEK ja sellele arvatavasti lisatakse veel käibemaks. Selle hinnaga müüb Eesti Interneti SA domeene lepingulistele registripidajatele, kes loomulikult küsivad veelgi rohkem raha. Näiteks Infonet AS küsib 366 EEK registreerimise ja samavõrra igal aastal registri ülalpidamise eest. Netpoint Systems OÜ hind registreerimiseks on 349 EEK.

Seega kui vaadata pisut tulevikku, siis hind tõuseb nii kui nii umbes 5% aastas. Eesti Interneti SA ja selle omanikud ning töötajad on endale taganud sissetuleku kuni oma pensionini. Tööd teha aga tuleb vähe. Oletame, et 30000 domeeni lõpuks registreeritakse .ee tunnusega. Ja siis Eesti Interneti SA saab endale iga domeeni pealt puhtalt kätte 15 EUR ehk 235 EEK. Siis nende sissetuleks on aastas on 450000 EUR ehk 7 miljonit krooni. Võtame maha üürid ja muud kulud umbes 150000 EUR ja oletame, et tööl on 10 inimest, siis igaüks saaks aastas 30000 EUR. Kes küll sellist palka ei sooviks kuni pensionini ja seoses hinnatõusuga see kasvaks veel kogu aeg.

Minul vaesekesel tuleks neile aga maksta iga aasta läbi registripidaja u 25 EUR mõlema domeeni eest ja seega 10 aasta jooksul kokku 500 EUR. Miks? Mida ma õigupoolest selle eest saan? Vaid õiguse kasutada mingit nime?

Seejuures selgus, et teiste tunnustega domeenide registreerimine on palju odavam või koguni tasuta ja aastamaks vähemalt poole odavam. Seega ei imesta, et paljud kodulehtede omanikud registreeruvad tunnustega .eu või .com.

Siit järeldus - tegemist on seadusega heaks kiidetud röövimisega. Ja seda veel päise päeva ajal.

Ja kuidas me siiani oleme ilma selliste "heategijateta" hakkama saanud?

Paistab,et tegemist on relvaloaga võrdsustatud tegevusega. Kõik relvad tuleb registreerida. Kunagi pidi Nõukogude ajal registreerima ka raadiovastuvõtjaid, sest neidki peeti relvadeks.

Nüüd on Eesti Vabariik siis samasugusesse sohu langenud. Loomulikult tuleks ka oma nimi raha eest uuesti registreerida, sest muidu äkki keegi teine sooviks seda kasutada. Näiteks hoopis keegi teine sooviks olla Edgar Savisaar või Jaak Joala. Kui raha eest oma nime uuesti ei registreeri, oledki nimest ilma.

Käesoleva kampaania eesmärk on loomulikult rikastuda.