12.12.10

Kirik on lagunemas

Kirikul ja just kristlikul, mille paavst on Vaticanis, on palju probleeme. Inimesed lahkuvad kogukondadest. Põhjusi on palju: naispapid, homod (homofoobia), laste seksuaalne ärakasutamine ja paljud muud. Inimestel on mõõt täis ja kirikumaksu enam maksta ei taheta.

Samas on kirikul inimestele ka palju head anda. Laulatused, ristsed, kiriklikud matused. Need kuuluvad enamuse loomulikku ellu. Kui pole kiriku liige ja maksu ei maksa, siis see kõik jääb ära. Isegi uskmatud sooviks kiriklikke matuseid. Seda võiks ju neile kallima hinna eest pakkuda. Ja kuhu neid siis matta kui vanemad ja vanavanemad on maetud kiriku kalmistule ja järglased enam kirikule almusi ei maksa? Kas matta metsa alla? Paistab, et ka sugulaste kõrvale pole asja. Ja seda isegi juhul kui perekond on kunagi lunastanud endale hauapaiga.

Kirikul on palju, mille üle mõelda. Kirikul on vaja muutuda. Aastasadade jäänded tuleks seljataha jätta. Jõuluõhtul ei tohiks kirikukülalistele teatada, et need kellel kirikumaks maksmata, lahkugu kirikust. Nii tegi vähemalt üks naispreester mõni aasta tagasi Varbla kirikus. Ka kiriku hingekirja mittekuuluvad sooviks kuulata kauneid jõululaule. Äkki naasevad siis uuesti kiriku rüppe.